April 1843

V prvem odstavku se Puhar sklicuje na teorijo dr. Mosreja o svetlobi in na teze Roberta Hunta o termoelektričnih molekularnih spremembah v zrcalni gladki ploskvi, če se je dotika kako telo. S tem dotikom nastane odtis, slika, ki postane vidna z uporabo nekaterih par (izhlapin). Nato poroča Puhar dobesedno takole:

"Po mojem izumu, ki obstoji že eno leto, gre za to, da od osvetljenih objektov odbita svetloba v cameri obscuri inficira molekule ogrete in očiščene steklene plošče prav tako kot more to dotikajoče se telo in sicer, da se nato od mene osebno uporabljene pare, ki vežejo mnogo toplote, med osvetlitvijo samo, ki traja po presoji okrog 15 sekund, ujamejo samo v zadnjem momentu, za tren očesa, na mestih, ki jih je zadela svetloba, ko se kondenzirajo ali električno pritegnejo, medtem ko ostane steklo, pač sorazmerno po moči svetlobnih tonov, čisto, delno ali v celoti, torej se tu ne kondenzirajo, ampak odbijejo. Po tej igri hlapov se slike v sami cameri obscuri fiksirajo in tako je mogoče videti motiv, fiksiran na plošči, v določeni razdalji proti črni ploskvi, če držimo stekleno ploščo pred svetlim oknom, v prosojni jasnosti in v modrem barvnem tonu in ne v obrnjeni, temveč naravni legi, čeprav uspejo lahko slike tudi tako, da jih gledamo pri vpadni svetlobi kot dagerotipsko sliko, katere ostrino in svetlobno zvestobo imajo, čeprav sledijo v manjši meri, ker nimajo take svetlobne spremljivosti; k temu se pridruži še okolnost, da nekatera mesta pri katerih slikah zaradi pomanjkljivega ravnanja prosevajo kot skozi nekakšno meglico.

Da ohranimo tako dobljeno sliko za stalno, jo prevlečemo s firnežem in jo pokrijemo s stekleno ploščo, da jo zavarujemo pred vlago in prahom. Možno je tudi, da bi takšno risbo na steklu pustili jedkati s fluoritnimi kislinami.

Končno naj omenim, da operacija in doseženi rezultati temeljijo na navadni leči, narejeni iz običajnega stekla v meri 2 col in na uporabi intenzivne svetlobe."

(M. Kambič, Janez Puhar, izumitelj fotografije na steklo, 150 let fotografije na Slovenskem, Ljubljana 1989)


Povečaj

Ostale teme:

Aktualno

Dogodki

Oktober 20

1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
PTSČPSN