Biografija

Skoči na stran:

1849

Zbor znanstvenikov 14. septembra v Ljubljani na svoji seji razpravlja o Puharjevem izumu ob gradivu - dveh slikah na steklu, cerkve in župnišča na Bledu. Predsednik zbora Ferdinand Schmidt je osebno predstavil kaplana Janeza Puharja, "čigar bistri vnemi in neutrudnemu študiju je uspelo, da nas je obogatil tačas z novo, presenetljivo iznajdbo, ki je v tem, da vse predmete s pomočjo camere obscure na steklo fiksira ...". Razmišljali so o tem, kako mu "zagotoviti prioriteto nad iznajdbo".

1850

Puhar se, morda po nasvetu F. Schmidta, kmalu poveže s tajnikom Akademije znanosti na Dunaju. Tajnik Schrötter von Cristelli je bil znanstvenik, ki se je poglobil predvsem v probleme z žveplom, zato se mu je Puharjev postopek z žveplovimi parami zdel zanimiv. Proti koncu leta 1850 sta si dopisovala živahno in zaupno. Rezultat je bil pozitiven, saj so člani Akademije skrbno obravnavali Puharjev izum s priloženimi slikami.

1851

Dunajska Akademija znanosti januarja objavi Puharjevo poročilo z naslovom "Die Transparentlichtbilder auf Glas" v Poročilih matematično-naravoslovnega razreda ("Sitzungsberichte der mathematisch-naturwissenschaftlichen Klasse der kaiserlichen Akademie der Wissenschaften", Bd. IV., Jahrgang 1851, H. 1., pp. 43 - 46).

Puhar razstavlja svoje slike na steklo na "Veliki razstavi industrijskih izdelkov vseh narodov" v Londonu kot eden od treh predstavnikov tedanjega avstrijskega cesarstva. V obširnem katalogu ga najdemo pod tekočo številko 740 z navedbo: "Pucher Johann, Veldes, Upper Carniola, inventor." Dodano je še pojasnilo, da razstavlja fotografijo na steklo, narejeno z novo metodo. Prejel je bronasto kolajno, ki ni ohranjena.

Objava poročila v poročilih matematično-naravoslovnega razreda dunajske Akademije, Narodni muzej Slovenije, foto T. Lauko Notranjost kristalne palače v Londonu, 1851

1852

Puhar 27. marca prejme vabilo iz New Yorka. Firma Engelmann Brothers prosi Puharja, naj ji pošlje za 300 goldinarjev svojih fotografij na steklo, češ da bi se dalo z razmnoževanjem fotografskih motivov dobro zaslužiti.

Ta akcija je bila povezana s pripravami na svetovno razstavo v New Yorku v letu 1853. Puhar je poslal več slik.

Originalna diploma, Narodni muzej Slovenije, foto T. Lauko

1852

Puhar 17. junija postane častni član in dobi diplomo francoske "Académie nationale agricole, manufacturiere et commerciale", s katero mu nekoliko pozno priznava odkritje fotografije na steklo in ga imenuje "Inventeur de la photographie sur verre" - izumitelj fotografije na steklo. Originalni izvod je v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani.

Mestna hiša v Parizu, kjer so Puharju 1852 priznali naziv "izumitelj fotografije na steklo"
Skoči na stran:

Ostale teme:

Aktualno

Dogodki

September 20

123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
PTSČPSN