Biografija

Skoči na stran:

1814

Rojen 26. avgusta ob 7. uri zvečer na naslovu Mesto 82 v Kranju; oče Josef Pucher (kamnosek, ugleden meščan in posestnik), mama Maria (roj. Lebar). Oče je kupil hišo v Kranju Mesto št. 82.

V tej hiši so dotlej bivali Vidmarjevi, od katerih je eden pozneje postal slavni 25. ljubljanski knezoškof dr. Jernej Vidmar.

Puharjevi predniki so v Kranju bivali vsaj od leta 1640. Rodbinsko ime je v matičnih knjigah pisano kot Puhar in kot Pucher. V rojstni knjigi je vpisan kot Johann Pucher, v škofijskih dekretih pa Joannes Puhar. Po materi in babici je bil slovenskega rodu.

Puharjev rod se je nadaljeval le po ženski črti. Brat Matija je postal duhovnik, sestra Francka je še mlada umrla, druga sestra Johana je ostala brez potomstva. Le sestra Terezija je nadaljevala rod, imela je sina zdravnika Julija Poleca.

Spominska plošča, ki jo je leta 1975 na sosednjo hišo vzidal tedanji Foto kino klub Janez Puhar. Puharjev dom je stal na vogalu sedanje Reginčeve in Tomšičeve ulice. Kmalu po drugi svetovni vojni je bil porušen in danes je tu prazen prostor. Vpis v rojstno knjigo.

1821

Obiskoval je normalko v Kranju, po dokončanem 3. razredu pa gimnazijo v Ljubljani. Bil je izredno nadarjen. Govoril je več jezikov: francoščino, nemščino, angleščino in italijanščino. Rad se je ukvarjal z risanjem in botaniko, v višjih razredih pa zlasti z matematiko, fiziko in kemijo. Posebno nadarjen je bil tudi za glasbo in je igral več inštrumentov, ki si jih je pozneje tudi sam izdeloval. Zanimala ga je tudi astronomija.

V osmem razredu se je s posebno vnemo lotil fizike in kemije. Njegov profesor Janez Kersnik mu je rad dovolil, da je eksperimentiral v njegovem kabinetu.

Po končani gimnaziji se je želel posvetiti umetnosti, a je na materino željo stopil v semenišče.

Janez Puhar, Portret očeta, sestre Francke in Terzije, kolorirana risba, zasebna last

1838

31. marca je bil posvečen za duhovnika. Še isto leto nastopil službo na deželi. Bil je subsidiarij (duhovni pomočnik) v Leskovcu pri Krškem do maja istega leta.

1838

Maj. Kaplan v Svibnem do septembra istega leta.

Skoči na stran:

Ostale teme:

Aktualno

Dogodki

September 20

123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
PTSČPSN